Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Σύντομες μαγειρικές διαδρομές 1 - Σολωμός

Σολωμός μαγειρεμένος

στα παρεξηγημένα μικροκύματα.

Η τελευταία που αγόρασε φούρνο μικροκυμάτων στο ΔΠΘ είμαι σίγουρα εγώ. Άκουγα να λένε πόσο πρακτικός είναι. “Και τι κάνετε σ αυτόν”; ρωτούσα. Αποδείχτηκε οτι όλοι το μόνο που κάνανε ήταν να ζεσταίνουν το φαγητό το μεσημέρι, και το γάλα το πρωί. Πριν αγοράσω οτιδήποτε σκέφτομαι αν αξίζει το χώρο που θα διαθέσω. Ετσι δίσταζα, αλλά κάποτε αγόρασα και εγώ. Ε, λοιπόν το πόσο τον αξιοποίησα δεν μπορείτε να φανταστείτε.

Τα απαραίτητα σκεύη είναι μικρές κατσαρολίτσες πυρέξ με καπάκι. Σε μία τέτοια μικρή κατσαρολίτσα λοιπόν έκοψα ένα μεγάλο κρεμμύδι, έβαλα λίγο λαδάκι, αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα απ το μείγμα μπαχαρικών που έχω για τα ψητά. Το σκέπασα και το έβαλα στα μικροκύματα για 5 λεπτά. Έτσι σοτάρεται το κρεμμύδι χωρίς αλλού να καίγεται και αλλού να μένει ωμό. Το έβγαλα, και με προσοχή άνοιξα το καπάκι, να μην μου έρθει ο ατμός στο πρόσωπο.

Βάζω μια ρίζα ψιλοκομμένη τζίντζερ

και λίγη ντομάτα ψιλοκομμένη (και κονσέρβα να είναι κανένα πρόβλημα) τα ανακατεύω τα σκεπάζω και πάλι τα βάζω για 5 λεπτά στα μικροκύματα.

Τώρα ήρθε η ώρα να βάλλω τον σολωμό που τον έχω αλατοπιπερώσει και αφού τον σκεπάσω με τη σάλτσα, βάζω το καπάκι και το ψήνω για άλλα πέντε λεπτά.

Το φαγάκι μας είναι έτοιμο, και πάρα πολύ νόστημο. Το απαραίτητο εδώ είναι το τζίντζερ… άλλη γεύση!!!

Το μυστικό μου: έχω πάντα τζίντζερ στην κατάψυξη. Το βγάζω και πριν ξεπαγώσει, ίσα ίσα να καθαρίζεται, το καθαρίζω και το ψιλοκόβω ή το τρίβω.

12 σχόλια:

  1. Πω, πω.Σολωμός?Ε...Σιγά εμείς στο Κολινδρό,
    με Σολωμό,και Χαβιάρι μεγαλώσαμε,βέβαια φούρνο
    μικροκυμάτων δεν είχαμε.
    Ομως το πήλινο τσουκάλι, έκανε καλυτερη δουλειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε τέτοιο διάολο 7 χρόνια τώρα και, όπως λες, σπάνια τον χρησιμοποίησα για κάτι άλλο εκτός από ζέσταμα ή ταχεία απόψυξη.
    Άντε και κανένα λαχανικό για καμιά σαλάτα.

    Θα ήταν νόστιμο το ψάρι, σαν πλακί μου ακούγεται!

    ΥΓ: Πήρα τις φωτογραφίες σου, τις βελτίωσα, αλλά δεν ξέρω ΠΟΥ να τις στείλω. Δεν έχεις μέηλ στο προφίλ σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Bέβαια.βέβαια,και το τζίντζερ το ξέραμε και σολωμό φρεσκότατο είχαμε,τον ψαρεύαμε στον Τσεσμέ το λάκκο,στον Τρανό το λάκκο,αλλά της Δουπόντσας οι σολωμοί ήταν άλλο πράμα:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πού είσαι;Χάνεις τη συνεχεια...
    http://kolindrinamaslatia.blogspot.com/2010/10/blog-post_2052.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΥΣΠΙΣΤΕ ευχαριστώ πολύ!
    Είχα το photo shop 7 και κάτι έκανα και εγώ, αλλά μετά από ένα κεραυνό και επίσκεψη στον μάστορα δεν το βρίσκω :-(
    Βέβαια και στο Picasa τέτοιες μικροδιορθωσούλες θα έπρεπε να τις κάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με το φούρνο η συνταγή σου γίνεται στο άψε σβήσε.
    Η πρώτη σκέψη πριν από μία αγορά είναι αυτή, που θα το τακτοποιήσω. Πολλές φορές αντί να ευκολύνουμε τη ζωή μας την κάνουμε δύσκολη.

    Χαιρετώ την όμορφη παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν νομήζω, να είχε σολωμούς ο λάκκος του τσεσμέ,
    κάτι άλλο είχε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Frezia,Κι εκει κατέβαινες;Μα έβρισκε τροφή εκει,αυτο το...κάτι άλλο,σίγουρα όμως ειχε καθαρούς σολωνούς η Δουπόντσα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θαλασσένια είναι αλήθεια οτι συνέχεια βγαίνουν διάφορες μικροσυσκευές. Και χρειάζεται χώρος, που ποτέ δεν επαρκεί. Τοστιέρα φριγανιέρα καφετιέρα και αλλα μικρότερα είναι αποθηκευμένα και φυσικά δεν θέλουμε να τα πετάξουμε. Αλλά τον φούρνο μικροκυμάτων τον χρησιμοποιώ συνέχεια, όχι για ολοκληρωμένες συνταγές, αλλά για σωτάρισμα ή για κανένα γρήγορο μεζέ.
    Καλή σας μέρα αγαπητοί μου επισκέπτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Vad και Frezia, Οι σολωμοί σ αυτούς τους λάκκους ήταν καλοθρεμμένοι; Σίγουρα γιατί τα λύμματα της πόλης δεν ήταν τότε τοξικά, με απορυπαντικά κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Να σκεφτεις ότι μ'αυτά τα λύμματα ποτίζαμε τα καρίκια!!!Κοπριά,εεεε;;;:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. καλά τους σολομούς τους είχαμε στα πόδια μας........
    αυτό που με μπερδεύει είναι το τζίντζερ,τι ειν τουτο τρογιτι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή