Μ α ζ ε ύ ο ν τ α ς --- Κ ρ ί τ α μ α
ΤηνΚυριακή, είπαμε να πάμε στη θάλασσα, πριν χαλάσει πολύ ο καιρός। Όχι δεν είμαι χειμερινή κολυμβήτρια। Αλλά η βόλτα στη θάλασσα ήταν υπέροχη। Και δεν ήταν απλή βόλτα। Για κοιτάξτε συγκομιδή! Κρίταμα! Μπορεί να μην είμαι πολύ των καλλιεργειών, αλλά αξιοποιώ όσο γίνεται καλύτερα ότι βρίσκω στη φύση। Είπα τα μαζέψω μερικά να κάνω κανένα μεζέ, αλλά αυτά που μάζεψα για να φαγωθούν θέλουν ένα ρακοκάζανο τσίπουρο. Οπότε αποφάσισα να τα κάνω κονσέρβες. Γέμισα με αυτά τα καθαρά μου βάζα, έβαλα περίπου ως το 1/3 ξύδι, και λίγο σκόρδο, και τα γέμισα ως επάνω με νερό.
Τα καπάκια τα είχα σε ζεστό νερό, για να μαλακώσουν τα λάστιχα, και να εφαρμόσουν καλύτερα.
Τα βάζω σε βαθύ ταψί και τα σκεπάζω.
Βάζω και δυο πόντους περίπου ζεστό νερό και τα βάζω στην πρώτη θέση του φούρνου. Επιλέγω την λειτουργία με αέρα στους 150 βαθμούς.
Σε 35 λεπτά περίπου αρχίζουν να σχηματίζονται φυσαλίδες.
Κατεβάζω τον θερμοστάτη στους 100 βαθμούς και αφήνω για μία ώρα περίπου να σχηματίζονται φυσαλίδες. Σβήνω τον φούρνο και αφήνω εκεί τα βάζα να κρυώσουν.
Έτοιμα, τους φόρεσα και φουστάνια έτσι για ομορφιά μόνο, έβαλα και ετικέτες για να μην τα μπερδέψω με άλλες κονσέρβες που ελπίζω να κάνω, και έτοιμα.
Όμως κράτησα και μια ποσότητα να κάνω κανέναν μεζέ για τον Espectador για να συνοδεύσει τα ρεβίθια φούρνου που κάνει υπέροχα. Αυτό ήταν πιο απλό. Τα έβρασα 10 λεπτά, τα έβαλα σε ένα σκεύος με λίγο σκόρδο και πολύ ξύδι, έβαλα και λίγο λαδάκι, και μπήκαν στο ψυγείο. Αύριο θα είναι ένας υπέροχος μεζές! (Προσοχή καθόλου αλάτι, γιατί έχουν απ’ τη φύση τους)
Όμορφη όλη η προετοιμασία και καλοφάγωτα, αλλά τι είναι τα κρίταμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω από χόρτα και πολλά έως καθόλου.
Ίσως υπάρχει στην περιοχή μας με άλλο όνομα, γιατί αυτό δεν το έχω ξανακούσει.
Φιλιά θαλασσένια.
Τα ήξερες απ'τη θάλασσα του...Κολινδρού;:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια φορά δοκίμασα από μια φίλη Βολιώτισσα,πες του Εξπεκτάτορα ωραίος μεζές για τσίπουρο!
Ax! Θαλασσένια... αν είσαι κοντά σε θάλασσα σίγουρα θα βρεις. Αυτή την εποχή έχουν λουλούδια που δεν φαίνεται το κίτρινο χρώμα τους γιατί έχουν σποριάσει. Τα λουλούδια ίσως καλύπτουν τα φύλλα. Μάλλον δεν είναι γνωστά με άλλο όνομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Vad, έχουν ιδιαίτερη γεύση, υπέροχος μεζές. Πολλά δεν είχαμε στον Κολινδρό που τα γνωρίσαμε μετά. Όλο και κάτι καινούριο βάζουμε στην κουζίνα μας, και μ αρέσει πολύ αυτό. Υιοθετώ κάθε τι φητικό και απορίπτω την κρέμα γάλακτος, που τα ισοπεδώνει όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι κρίταμο καλέ ΑΜΑΝΤΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠως να χορτάσεις,μαυτά
τα χορταρούδια.
Διάβασε τον (Μαμαλάκ) του
Κολινδρού, να χορτάσεις
παπάρα βραστή!!!
Frezia, ναι παπάρα, γιατί δεν πετούσαν τίποτα τότε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνακύκλωση και στο ψωμί!
Δεν βρίσκω τη συνταγή της παπάρας. Βοήθεια Frezia!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτούτα εδώ δεν τα γνωρίζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι μεζές γίνεται το χόρτο;
Περίεργη είμαι αλλά μου αρέσει να μαθαίνω!
Τα φιλιά μου και στον μεζέ που θα κάνετε πιείτε ένα και για μένα!
Φιλιά και την αγάπη μου!
Θα το βρείς στα ΚΟΛΙΝΔΡΙΝΑ ΜΑΣΛΑΤΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάτα εκει που λέει,
(η μαμαλάκς του Κουλιντρού)
στη στήλη δεξιά.
Kαι βέβαια Γιαγιά Αντιγόνη θα πιούμε και ένα για σένα. Δεν ξέρω αν γνωρίζεις τα τσιτσίραβλα, ένα μεζέ του Βόλου κυρίως. Έχουν παρόμοια γεύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κρίταμα υπάρχουν σχεδόν παντού κοντά στη θάλασσα, αλλά και εγώ πρώτη φορά μάζεψα. Αν κάποιος σου τα δείξει, μετά θα τα βλέπεις συχνά.
Φιλιά και από μένα!
Τα βαζα στον φουρνο τα βαζεις ανοικτα,΄η μετα καπακια;
ΑπάντησηΔιαγραφή