Σύντομες μαγειρικές διαδρομές 2
Πράσα
Τα πράσα φίλοι μου είναι απ τα πιο νόστιμα και ωφέλημα λαχανικά. Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Και δεν χρειάζονται φάρμακα για την καλλιέργειά τους, δεν προσβάλλονται από αρρώστιες και έντομα. Αγοράζουμε λοιπόν ένα δεμάτι πράσα, και αν είμαστε απ τους τυχερούς που έχουν ένα μέτρο γης, θάβουμε τις ρίζες τους. Αλλά και σε μια γλάστρα μπορούμε να το κάνουμε. Έτσι θα έχουμε για δέκα μέρες φρέσκα πράσα. Τώρα γυρνάμε απ την δουλειά, ή το μάθημα, ή τα ψώνια και δεν έχουμε φαγητό; Κανένα πρόβλημα. Αφού πλύνουμε τα χέρια, βγάζουμε 3-4 πράσα, κόβουμε τις ρίζες, πετάμε τα επιφανειακά στρώματα και αφού τα πλύνουμε τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σκεπασμένα σε ένα βαθύ τηγάνι, με χαμηλωμένη την φωτιά, βάζουμε και λίγο σπανάκι απ την κατάψυξη που πάντα πρέπει να έχουμε, το σκεπάζουμε και μπορούμε να ασχοληθούμε με ότι άλλο θέλουμε. Πολλά μπορούμε να κάνουμε εν τω μεταξύ. Ένα ζεστό μπανάκι που θα μας ξεκουράσει, ή να δούμε τα μηνύματά μας στον υπολογιστή, ή να τακτοποιήσουμε τα ψώνια μας, ή το σαλόνι μας που έχει ποτήρια, κουβέρτες, βιβλία, Cds και άλλα πολλά απ το προηγούμενο βράδυ…
Τα πράσα και το σπανάκι βράζουν λοιπόν στο ζουμί τους, και εμείς προσθέτουμε λάδι αλάτι πιπέρι και κύμινο. Οπωσδήποτε κύμινο, γιατί το πράσο κλαίει για κύμινο. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε δύο ή τέσσερα αβγά, ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού και με το αν θα έχουμε παρέα στο τραπέζι μας. Τρίβουμε λίγο τυρί (όταν λέμε τυρί εδώ, εννοούμε φέτα) σκεπάζουμε και σβήνουμε τη φωτιά. Ώσπου να στρώσουμε το τραπέζι, το φαγάκι μας θα είναι έτοιμο.
Μετά από λίγες μέρες μπορούμε να κάνουμε ένα άλλο εύκολο και νόστιμο φαγάκι. Με την ίδια διαδικασία, αλλά αντί να βάλουμε αβγά, βάζουμε δύο ποτήρια νερό, και όταν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε ένα ποτήρι πλυμένο ρύζι μπασμάτι. Λίγο λεμόνι και έχουμε το πιο νόστιμο πρασοσπανακόρυζο!
Καλή σας όρεξη και τολμήστε και όσοι δεν μαγειρέψατε ποτέ. Ξέρετε εσείς, συνταξιούχοι που η ζωή σας έχει αλλάξει, και ο χρόνος σας έχει διασταλεί.
Mου θύμησες ένα τραγουδάκι, που λέγαμε στο Κολινδρό, στα παιδικά μας χρόνια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνα, δυο, τρεία,
πήγα στην Κυρία,
μούδωσε ένα πράσο,
και κόντεψα να κλάψω.
Μου αρέσουν πολύ τα πράσα. Γενικά τα λαχανικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή την μίξη τους δεν την γνώριζα και θα την δοκιμάσω.
Δίχως αυγά.. λόγω χοληστερίνης!
Σε φιλώ!
Είσαι απίθανη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρώτον για την ιδέα διατήρησης του πράσου, αν και χαχα, έχω φυτεμένα. Επειδή όμως δεν είναι πολλά θα έχουμε την λύση για αργότερα.
Αλλά και για τις ιδέες μαγειρέματος που δίνεις με μοναδικό τρόπο. Κάνεις το μαγείρεμα χαριτωμένη διαδικασία. Ο σύζυγος περιμένει να του φτιάξω μπασμάτι, βρήκα εδώ τον καλύτερο συνδιασμό.
Σ΄ευχαριστώ.
Φιλιά θαλασσένια από εδώ κοντά σου πάλι.
Frezia,στην τελευταία λέξη αλλάζαμε το ψ:))
ΑπάντησηΔιαγραφήAMANTA,μα βρηκες και συ να μαγειρέψεις πράσα!Γλιάτς!!!Χαθηκε το χοιρινό;:))
Καλημέρα,κυρίες μου...
Frezia "κόντεψα να κλάσω" μην ντρέπεσαι
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιγόνη μου, ένα αβγό, από το οποίο μπορείς να βγάλεις το κέντρο δεν έχει χολυστερίνη. Μην τρως τυρί, οπότε είσαι εντάξει :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαλασσένια εύχομαι να ικανοποιηθεί ο σύντροφός της ζωής σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήVad, δοκίμασε και μετά μου λες. Και εξάλλου το γουρούνι τα χριστούγεννα το σφάζουν, όσοι έχουν χώρο βέβαια να το μεγαλώσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή μέρα σε όλους σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθες πήραμε πράσσα και σχεδίαζα ένα πρασσοσέλινο με αυγολέμονο, ή ένα απλό πρασσόρυζο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα με τσίγκλησες με το σπανάκι! Λες;;;
Δύσπιστε, φτιάξε τα μισά όπως λέω, και μετά από τρεις μέρες, αυτό που σκέφτομαι να βάλω αύριο.
ΑπάντησηΔιαγραφήVAD και ΑΜΑΝΤΑ.. Θα σας βάλω πιπέρι στο στόμα....
ΑπάντησηΔιαγραφήFrezia, δεν μπορείς γιατί έτσι θα αποκαλυφτείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧα χα!
Ναι,μας το παιζει μυστική η κυρία Frezia,xa!
ΑπάντησηΔιαγραφήAMANTA,να δοκιμάσω πράσα;;;Ουδεπώποτε!!!
Vad, είσαι ο πρώτος διδάξας με τον ΑΠΡ, οπότε...
ΑπάντησηΔιαγραφή