Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Οι 4 εποχές

Οι 4 εποχές

Για τις εξαιρετικές δασκάλες,
και τα τυχερά παιδιά

ενός Μοντεσσοριανού Παιδικού σταθμού!



Ασχολήθηκα καναδυό μήνες, για να υλοποιήσω την ιδέα της κόρης μου και της φίλης της που δουλεύουν εκεί, είχα και σπασμένο πόδι. Χρησιμοποίησα διάφορα υλικά που πάντα υπάρχουν στο σπίτι. Καλά, μαχαιροπίρουνα για κάθε φαγητό, δεν θα βρείτε στο σπίτι μας, αλλά από χαρτόνια, χαρτιά, υφάσματα, κορδέλες, δαντέλες, χάντρες, μπογιές, εργαλεία,... και ότι άλλο βάλει ο νους σας, έχουμε σε μεγάλη ποικιλία.































Τώρα θα με ρωτήσετε, τι είναι η μοντεσσοριανή εκπαίδευση. Δεν μπορώ να σας πω πολλά, αλλά ξέρω ότι τα παιδάκια των 3, 4, 5 χρονών, με χαρά ετοιμάζουν το τραπέζι, σερβίρονται, τρώνε, όλα τα κάνουν μόνα τους. Ποτέ κανείς δεν τους υψώνει τη φωνή, κάνουν πολλά πράγματα εθελοντικά. Καλλιεργούν λουλούδια και κάνουν μόνα τους σαπουνόνερο για να ψεκάσουν τις ψείρες της τριανταφυλλιάς. Μέσα απ το παιχνίδι έρχονται σε επαφή με τα μαθηματικά, τη γεωγραφία, τη γλώσσα τους. Ίσως με διορθώσουν ή με συμπληρώσουν οι δασκάλες τους, οπότε θα σας πω περισσότερα.

5 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ακούγεται αυτή η εκπαίδευση και αν μπορείς δώσε περισσότερες πληροφορίες, θα το ψάξω κι εγώ.
    Είσαι όμως θησαυρός.
    Εκτός δε από πολλά υλικά στο σπίτι, έχεις πολύ φαντασία και καλή διάθεση.
    Και αφού φεύγει το καλοκαίρι, κρατώ την δική σου αμμουδιά για τον χειμώνα.

    Φιλιά θαλασσένια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ετσι μαθαίνουν τα παιδιά καθαριότητα και τάξη.
    Περαστική από την Αλβανία,είδα παιδιά να πετάνε στο δρόμο σκουπίδια, μέσα από τα αυτοκίνητα.
    ναρωτιέμαι τι παιδεία έχουν αυτά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Frezia περισσότερη σημασία εχει, όχι τι μαθαίνουν τα παιδιά, αλλά πως το μαθαίνουν. Τα παιδιά δεν αντιμετωπίζονται σαν στρατιωτάκια, αλλά σαν ενήλικες, με τις ικανότητες και την προσωπικότητα μεγάλων και υπεύθυνων ανθρώπων.
    Οσο γι αυτό που λες, εγω βλέπω εδώ ανθρώπους που τα αυτοκίνητά τους λάμπουν, αλλά τα αποτσίγαρα τα αδιάζουν στο δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θαλασσένια, απ οτι ξερω εισαι κοντα σε θάλασσα; Αν ειναι ετσι μην αφήνεις να φύγει το καλοκαίρι, μπορείς να το παρατείνεις.
    Οσο για την μοντεσσοριανή εκπαίδευση, το βασικό ειναι αυτό που γραφω στη frezia. Απασχολουνται τα παιδιά, με υλικό που πλησιάζει την πραγματικότητα. π.χ. η υδρόγειος σφαίρα που εχουν δεν δείχνει χωρες κοκκινες και κίτρνες. Εχει γαλάζια θάλασσα και ξυρά από γυαλόχαρτο που θυμίζει χώμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι το συστημα εκπαιδευσης που εφαρμοζει ο παγκοσμιος προσκοπισμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή