Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

bonobos

Ας μελετήσουμε τη ζωή τους. Έχουμε πολλά να διδαχθούμε.


Λοιπόν φίλοι μου, ένας από τους κοντινότερους και πρώτους συγγενείς του ανθρώπινου είδους, είναι o πίθηκος bonobo ο οποίος είναι γενετικά ο πιο κοντινός μας οργανισμός στην Γη (ίδια γονίδια κατά 99.6% ). Ευγενέστατος, αλτρουιστής, πολυγαμικός!

Έχει γενναιόδωρη συμπεριφορά, πράγμα που θεωρούνταν αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό. Ένα πείραμα όμως της ομάδας του αμερικανικού πανεπιστημίου Duke, κατέδειξε ότι οι bonobos, προτιμούν να μοιράζονται την τροφή τους παρά να τρώνε μόνοι τους.




Στις κοινωνίες των χιμπατζήδων bonobos παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο: οι νεαροί , αλλά και οι μεγάλοι χιμπατζήδες, έλκονται ερωτικά από τις ώριμες (έως τις πολύ ώριμες) χιμπατζήνες. Για να είναι ελκυστική μια χιμπατζίνα θα πρέπει να διαθέτει: έντονες ρυτίδες, χαλαρό δέρμα και να έχει μαδήσει κατά τόπους (αλωπεκίαση το λένε αυτό). Σου λέει τότε ο χιμπατζής «η γιαγιά γνωρίζει τι πρέπει να κάνει» – και ορμάει ακάθεκτος. Οι νεαρές μένουν στ’ αζήτητα!

Το “κλειδί” σ’αυτή τη συμπεριφορά, οι χιμπατζήνες δεν μπαίνουν σε κλιμακτήριο, παραμένοντας γόνιμες και σε μεγάλες ηλικίες 50-55 ετών (σαν εμας δηλαδή :-), και παράλληλα διαθέτουν την εμπειρία και το κοινωνικό στάτους για να αναθρέψουν σωστά το μωρό, σε αντίθεση με μια νεαρή θηλυκιά πχ 15 ετώ













































Ετσι οι επίδοξοι μνηστήρες κάνουν ουρά για την εξασφάλιση της διατήρησης των γονιδίων τους…
…Μπορεί πάντως και να μιλάει η πείρα στο…κρεβάτι.


Κοιτάξτε το ύφος της κυρίας από κάτω!


























Το σεξ φίλοι μου, δεσπόζει στην κοινωνική συμπεριφορά των χιμπατζήδων bonobos. Εμείς οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούμε ότι επιδίδονται σε εξωφρενικές συμπεριφορές, αλλά για τους ίδιους το σεξ εκτός από αναπαραγωγικό περιεχόμενο έχει κοινωνικό περιεχόμενο αλλά και καθαρή απόλαυση.

Οι σεξουαλικές συνευρέσεις συμβαίνουν συχνά μεταξύ θηλυκών, μεταξύ αρσενικών, μεταξύ νεαρών και παιδιών, ακόμα και μεταξύ μητέρων και θυγατέρων.

Η ολοφάνερη λειτουργία (έμμεση ή άμεση) μιας τέτοιας συμπεριφοράς έχει να κάνει με τη ρύθμιση των επιθετικών ενεργειών και είναι η κύρια συμπεριφορά επίλυσης συγκρούσεων και κοινωνικής ειρήνης. Όταν για πρώτη φορά παρατηρήθηκε η συμπεριφορά τους στο φυσικό περιβάλλον προβλημάτισε τους επιστήμονες οι οποίοι μάλιστα (έτυχε εκείνη την εποχή) ήταν 2 γυναίκες (ξεχωριστά η μια από την άλλη) της εποχής του ’60.

Η μελέτη της συμπεριφοράς των Μπονόμπος επηρέασε (από τότε) τόσο πολύ τις θεωρίες περί κοινωνικής συγκρότησης του ανθρώπου (πράγματα άγνωστα στην Ελλάδα) αλλά και σοβαρούς φιλοσοφικούς κύκλους της εποχής. Το κίνημα της αμφισβήτησης/οικολογίας και σεξουαλικής απελευθέρωσης της δεκαετίας του ’60 στη βάση τέτοιων θεωρήσεων έβγαλε το γνωστό σύνθημα “κάντε έρωτα και όχι πόλεμο” στη πρώτη γραμμή της μάχης κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά και και στην πλήρη ανάπτυξη (εκείνης της εποχής) του φεμινιστικού κινήματος.

Γι αυτό σας λέω μην κάνετε πόλεμο.....

6 σχόλια:

  1. Πω πω ορθογραφικό λάθος!
    ...και δεν θυμάμαι πως να διορθώσω το ύφος του "ήφους"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπραβο μου, διόρθωσα ένα λάθος και έκανα σαν ψείρες τα γράμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά το σουλούπωσα!
    Καλά εγώ τα γράφω, εγώ τα διαβάζω, λέω για τις τεχνικές δυσκολίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια χαρά τα γράμματα,αριστη και η ορθογραφία,
    πού ειναι το πρόβλημα;
    Ποπό,αυτά τα πιθήκια,Σόδομα και Γόμορα!:)))

    Καλημέραααα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Vad, καλημέρα! Τα διόρθωσα όλα.
    Τα πιθηκάκια μια χαρά τα βρίσκω, κοινωνικότατα! Οχι μοναχοφάϊδες και μονογ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή