Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Σύντομες μαγειρικές διαδρομές 4 - Ταραμοσαλάτα


     Κάποτε είχα αρχίσει να σας γράφω συνταγές για φαγάκια που θέλουν ελάχιστο χρόνο. Ήταν μια προσφορά για τους νέους κυρίως με τα σύγχρονα ωράρια εργασίας. Που ξυπνάνε στις 10, φεύγουν για τη δουλειά και γυρνάνε στο σπίτι μετά τις 8, αφού έχουν να αντιμετωπίσουν και τις μεγάλες αποστάσεις των μεγαλουπόλεων. Αντε τώρα να κάθονται να μαγειρεύουν, παραγγέλνουν μια πίτσα ή ένα γύρο, ακόμα και μακαρονάδα και πιάνουν το λαπ τοπ.
Ομως όλοι θέλουν να δοκιμάζουν και καινούριες γεύσεις και κυρίως κάτι να κάνουν μόνοι τους. Σκέφτηκα λοιπόν να παρουσιάσω την ταραμοσαλάτα που φτιάχνω αφού σας περιγράψω πως την έκανε ο μπαμπάς μου για να δείτε πόσο πιο απλό είναι τώρα.
Λοιπόν το μόνο που έκανε ο μπαμπάς μου στην κουζίνα ήταν η ταραμοσαλάτα, μια διαδικασία που κρατούσε ολόκληρο πρωινό Κυριακής, μια που ήταν η μόνη ημέρα που δεν δούλευε. Έβραζε πρώτα τις πατάτες, και αφού κρύωναν, τις καθάριζε και τις πατούσε με το πιρούνι να γίνουν σαν πουρές. Μετά σε ένα σκεύος έβαζε τον ταραμά και με την ανάποδη ενός κουταλιού, τον πατούσε να σπάσουν τα αυγουλάκια. Σιγά σιγά πρόσθετε  το λεμόνι και συνέχιζε να δουλεύει προσθέτοντας την πατάτα και το λάδι. Αυτό συνεχιζόταν για ώρες, αφού τα μόνο εργαλεία του είχε στη διάθεσή του, ήταν ένα κουτάλι και ένα πιρούνι. Στο τέλος έβαζε την ταραμοσαλάτα σε μια πιατέλα και την στόλιζε με ελιές.

Πάρτε τώρα το μίξερ χειρός και το σκεύος όπου ετοιμάζετε το κέικ. Θα χρειαστείτε και τα εξής υλικά:
150 γραμμάρια ταραμά
3 λεμόνια
1 φάκελο νιφάδες πατάτες για έτοιμο πουρέ
1 ποτήρι ηλιέλαιο
λίγο άνηθο ή οτι άλλο βότανο σας αρέσει (εγώ έβαλα μάραθο και μαντζουράνα)
1/2 λίτρο νερό



Ζεσταίνουμε το νερό και προσθέτουμε τις νυφάδες πατάτας, θα γίνει πολύ σφιχτό, αλλά δεν πειράζει γιατί θα μπουν και το λεμόνι και το λάδι.
Χτυπάμε τον ταραμά προσθέτοντας λίγο λίγο τον χυμό των λεμονιών,  μετά εναλλάξ το λάδι και τον πουρέ, και στο τέλος τα βότανα. 
Αφήνουμε να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο, μέχρι την άλλη ημέρα θα έχει και την σωστή πυκνότητα.



Αυτό ήταν, Καλή σας όρεξη, που και να μην έχετε θα σας ανοίξει, μόλις δοκιμάσετε.


2 σχόλια:

  1. Aυτό είναι σίγουρο, ότι θα μας ανοίξει η όρεξη με τέτοια συνταγή. Νόστιμο συνοδευτικό με κάθε φαγάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και σ'ανώτερα Αγριάδα μου! Να δούμε πολλές πολλές ακόμα αναρτήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή