Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Η υπέροχη ελιά!

Φύλλα ελιάς αντί για πράσινο τσάι!

Εδώ και μερικά χρόνια όλοι οι ψαγμένοι τάχα, ανακάλυψαν το πράσινο τσάι. Το οποίο μπορεί να είναι άριστο, αλλά κανείς δεν ξέρει που και πως καλλιεργείται, και σε τι συνθήκες συντηρείται. Από την άλλη, η χώρα μας είναι γεμάτη με υπέροχα αρωματικά φυτά αλλά και ελαιόδεντρα. Με τα φύλλα ελιάς για τα οποία έγινε τόσος ντόρος και χλευάστηκε το θέμα απ τους “ξύπνιους” δημοσιογράφους, μπορείτε να φτιάξετε ένα υπέροχο αφέψημα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην εξοχή, οπωσδήποτε μπορείτε αφού ζητήσετε την άδεια του ιδιόκτητη να μαζέψετε όσα φύλλα ελιάς θέλετε (προσοχή να μην είναι πρόσφατα ραντισμένα). Γίνεται υπέροχο τσάι αν βράσετε αρκετά φύλλα ελιάς και δυο φύλλα φασκόμηλου. Αν μείνει δε και λίγη ώρα θα πάρει ένα υπέροχο χρώμα. Και δεν χρειάζεται καθόλου γλυκαντική ουσία.

Είναι γνωστό ότι το πράσινο τσάι είναι αντιοξειδωτικό και αντικαρκινικό, όμως και τα φύλλα ελιάς το ίδιο, και επιπλέον βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, έχουν αντιοξειδωτική και αντιυπερτασική δράση, αναστέλλουν την συγκόλληση των αιμοπεταλίων, ρίχνουν τη χοληστερίνη και βοηθούν στην αύξηση της ενεργητικότητας και την αντιμετώπιση της χρόνιας κόπωσης.

Ένα δώρο της μεσογειακής φύσης που το αγνοούσαμε ως τώρα, είναι καιρός να το απολαύσουμε. Εμείς μόνιμα στην τσαγιέρα, όταν δεν έχουμε λουίζα ή φλαμούρι απ την αυλή μας, βράζουμε φύλλα ελιάς με λίγο φασκόμηλο. Σας συνιστώ να το δοκιμάσετε οπωσδήποτε! Για να μην πω και για την οικονομική πλευρά, γιατί θα νομίζετε οτι αυτό είναι κυρίως το κίνητρο.

Αλλά αν βρείτε ελαιόδενδρα αυτή την εποχή θα έχουν και ελιές. Αγοράστε και φτιάξτε τις μόνοι σας. Στο διαδίκτυο θα βρείτε πολλούς τρόπους. Αλλά οι ελιές εκτός από υπέροχος και ωφέλιμος μεζές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη ύλη για πολλές λιχουδιές.

Εγώ έφτιαξα, πάστα ελιάς για άλειμμα

που χρησιμοποιήθηκε και για γέμιση σε αυτά τα σφολιατάκια

Και επίσης, με ελιές έφτιαξα γλυκό του κουταλιού, και λικέρ

Και μην νομίζετε οτι είναι μόνο αυτά. με ελιές μπορείτε να φτιάξετε υπέροχο ελιόψωμο, μια πλήρη τροφή αν το αλεύρι είναι ολικής άλεσης. Και επίσης μπορείτε να μαγειρέψετε κουνέλι με ελιές ή κοτόπουλο με ελιές.Τι άλλο θέλετε πια να σας πω για να σας πείσω. Αντε, αύριο θα είναι μια υπέροχη Κυριακή, αφού θα προμηθευτείτε φύλλα ελιάς και ελιές, οπότε θα έχετε δουλειά ως αργά το βράδυ...

Ολα αυτά τα υπέροχα είναι φτιαγμένα με περσινές ελιές βέβαια, αφού αυτή την εποχή είναι ακόμα άγουρες.

13 σχόλια:

  1. 'Οταν λέω εγώ..ότι έπεσα σε Ξανθιώτικο Μαμαλάκη, κάτι ήξερα...χαχαχαχαχα!
    Δεν λέω Βέφα γιατί δεν την πάω...χαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χμ, καλη ιδεα το τσαι, να το τολμησω, λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα αγριάδα,τι πρωτότυπα
    εδέσματα μας παρουσιάζεις πάλι!
    Κρίμα που ο καιρός δεν είναι
    κατάλληλος για βόλτα στην εξοχή
    να μαζέψουμε ελιές και φύλλα.
    Για το αφέψημα,σε πιστέυω,όμως
    για το λικέρ,και το γλυκό αδυνατώ.
    Στείλε μας ένα βαζάκι για δοκιμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Λοιπόν Κάρυ, ξανθιώτισα εξ αγχιστείας, γέννημα Κολινδρού, θρέμα Θεσσαλονίκης, και μην αναφέρεις ξανά τη Βεφα, α παπα κυνικότατη (αν και τους κυνικούς φιλόσοφους τους πάω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα καλημέρα, κάνε κάτι να βελτιωθελι η μέρα, γιατί χαλάει ο κόσμος έξω. Το τσάι με μπόλικα φύλλα, έχει ενα πολυ γλυκό άρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. frezia πράγματι το γλυκό (περσινό βέβαια αφου ακόμα ειναι άγουρες οι ελιές) κατά τη γνώμη του καλού μου έχει γεύγη ενός σιροπιού που του έδιναν όταν ήταν μικρός για το βήχα, και δεν το αντέχει με τίποτα. Εγώ όμως που είμαι παμφάγο όλα τα τρώω, όλα τα πίνω. Το λικέρ έγινε από το περίσιο σιρόπι του γλυκού όπου πρόσθεσα λίγο τσίπουρο.
    Φέτος δεν έχουν τα δέντρα καρπό, οπότε δεν βλέπω να περισεύει για γλυκό. Ειναι αδύνατον να μην δοκιμάσω εγώ κάτι που έχουν δοκιμάσει οι άλλοι, γι αυτό τολμω :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτι ήξεραν οι Αρχαίοι Έλληνες που την είχαν ιερή :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΜΟΥ.ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ!!ΜΠΡΑΒΟ
    ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΪ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Ανώνυμε, θα χαιρόμουν αν σχολίαζες και σαν επώνυμος :-)

      Διαγραφή
  9. Εδώ που τα λέμε σε πολλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις Ελιές
    αλλ'α δεν το επεκτείνω
    Χαχαχαχα!!!
    :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή