Λοιπόν “συνταγή” που την εφαρμόζω εδώ και χρόνια και είναι για δύο άτομα. Μία φορά την εβδομάδα αγοράζω ένα πλήρες και τρία ημιαποβουτυρωμένα αγελαδινά γάλατα. Το πλήρες το κάνω γιαούρτι και το ένα ελαφρύ το κάνω ξινόγαλο. Από τα άλλα δύο, το ένα το βάζω στην συντήρηση και το άλλο στην κατάψυξη, και το βγάζω όταν τελειώσει το πρώτο.
Στην φωτογραφία γιαούρτι που είχα κάνει με δύο κιλά γάλα
Είναι γάλα γνωστού εργοστασίου της Θράκης, που το κάνει ειδική παραγγελία το Σ/Μ με άλλο όνομα και το πουλάει το πολύ 80 λεπτά। Έτσι με 4Χ0.80=3.20 ευρώ έχω ξινόγαλο για το πρωινό του άντρα μου, γιαούρτι, και γάλα για το πρωινό μου για μια βδομάδα. Δεν μπορώ να φάω πια άλλο γιαούρτι γιατί έχουν μια μυρωδιά, γιατί οι βιομηχανίες δεν χρησιμοποιούν πάντα γιαούρτι φυσικό για μαγιά. Και το έτοιμο ξινόγαλο έχει αλάτι που ανεβάζει την πίεση και είναι σκέτο νερό.
Και ας πάμε στο ψωμί। Με ενάμιση κιλό αλεύρι ζυμώνω πολύ εύκολα ψωμί για μια βδομάδα. Παίρνω αλεύρι ολικής άλεσης και σκληρό άσπρο αλεύρι για ψωμί και το φτιάχνω πολύ εύκολα με το μίξερ χειρός. Μαγιά αγοράζω σε σκόνη, και σε συσκευασία μισού κιλού, που τη βάζω στην κατάψυξη και έτσι έχω για ένα χρόνο. Τώρα πια είναι αδύνατον να φάμε αγοραστό ψωμί που με τα βελτιωτικά του γίνεται σαν αφρολέξ, άσε που πειράζει στο στομάχι.
Νομίζετε σας βάζω δύσκολα; Μπα... αν το κάνετε μια δυο φορές θα σας αρέσει. Κοιτάξτε τις φωτογραφίες μου, κοιτάξτε και τα έτοιμα προϊόντα που αγοράζετε... Και το κόστος, που βέβαια δεν ήταν το αρχικό κίνητρο, υπολογίσαμε ότι γλιτώνουμε 5 ευρώ την ημέρα, δηλαδή 150 το μήνα. 12Χ150=1800 ευρώ το χρόνο! Απίστευτο ε;
Άσε μας ρε Λιάνα... πάνε στην κουζίνα σου να ζυμώσεις και να πλύνεις κανένα πιάτο :-)
Τι μου θύμισες; Που προσπαθούσα να πείσω τον κόσμο ότι το ίδιο γάλα πωλείται στον εν λόγω SM 0.8 ενώ με το brand name του, 1 ευρώ καιιιιιιιι.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μένα με βολεύει πολύ το ψωμί, το διατηρείς και επιπλέον ημέρες φρέσκο στο ψυγείο. Γίνεται και τοστ, και φρυγανιά. Αλλά, χμ, δε το ζυμώνω...τα ρίχνω όλα στον αρτοπαρασκευαστή!
Eκτος απο τα..πιατα της Λιανας...Με βρισκεις συμφωνο...!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο χαίρομαι που σε παρακολουθώ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ ναι και η Λιάνα λαϊκίζει.
Τα άλλα ξέρω ότι δεν είναι δύσκολα να τα φτιάξεις αλλά δεν τα έχω επιχειρήσει. Το ψωμί με δυσκολεύει στο ζύμωμα, το γιαούρτι δεν το προτιμούν και πολύ.
Αλλά νομίζω θα το ξεκινήσω.
Το γιαούρτι δε που έφτιαχνε η μαμά με αγελαδινό σκέτο μου είναι αξέχαστο.
Σου είπα πόσο χαίρομαι που σε βλέπω;-)))
Φιλιά θαλασσένια.
Αν της στειλεις το νεο λογαριασμό,θα σου ανταποδωσει το δωρο με ενα smart;:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνο για το ότι φωνάζει, θα την ψήφιζα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμείς έχουμε να αγοράσουμε ψωμί στο σπίτι, πάνω από 8 χρόνια.
Γιαούρτι δεν δοκίμασα να φτιάξω! Βουνό μου φαίνεται!
Καλημέρα σε όλους!!!!!
Γεια σου Παπίτσα, και ειχα καιρό να μπω στον κήπο σου. Αποφεύγω τους πολλούς εξοπλισμούς κυρίως για λόγους χωροταξικούς. Με το μίξερ χειρός, φυσικά με μικρή ποσότητα, γίνεται μια χαρα το ψωμί. Βάζω και στην κατάψυξη και επίσης το ξερό, είναι ότι πρέπει για κεφτεδάκια γιατί δεν λασπώνει. Πάω στον κήπο σου τώρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαχαίρη φυσικά δεν το εννοώ για τα "πιάτα" Είναι μπιχτή για τους άντρες που αν δουν προσεκτική γυναίκα οδηγό, τη στέλνουν στην κουζίνα της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘαλασσένια μου, δοκίμασε με μισό κιλό αλεύρι, είναι παιχνιδάκι. Και για να εντυπωσιάσεις κάνε ότι κάνουν όλοι όταν αρχίζουν, βάζουν διάφορους σπόρους και νερό όπου έχουν βράσει διάφορα βότανα. Καλή επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήVad, πρέπει να της μάθω κολινδρινή οικιακή οικονομία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔύσπιστε το γιαούρτι είναι πιο απλό. Βέβαια για να γίνει πυχτό θέλει γάλα από αγελάδα ή πρόβατο κατ ευθείαν. Με το 3,5% λιπαρά, γίνεται πολύ ελαφρύ αλλά είναι και το πιο σίγουρο "ζωντανό" και ωφέλιμο για το έντερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑΟΥΡΤΙ
ΑπάντησηΔιαγραφήΖεσταίνουμε ένα λίτρα γάλα τόσο όσο να αντέχει το δάχτυλο, και προσθέτουμε δύο κουταλιές αραιωμένο γιαούρτι. Δεν το κουνάμε καθόλου για οκτώ ώρες τουλάχιστον. Αν δούμε οτι δεν πύζει (γιατί προφανώς κρύωσε πριν προλάβει) το βάζουμε στο φούρνο μικροκυμάτων σε μικρή ισχύ, 60%, για 3 λεπτά. Με διάφορες δοκιμές θα αποκτίσουμε πείρα. Το πολύ πολύ να το κάνουμε ξινόγαλο. Καλή επιτυχία!
Για το γιαούρτι δεν έχω δοκιμάσει ..αλλά το ψωμί χρόνια τώρα ο φούρναρης μας έχει χάσει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι σχέση έχει η Λιάνα με όλα αυτά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πια ενοείς την Κανέλη?
Ναι Φρέζια η Κανέλη εμφανιστηκε στη βουλή με ενα ψωμί και ένα μπουκάλι γάλα και υπολόγισε πόσο κοστίζει σε μια οικογένεια. Σιγουρα θα κυκλοφορήσει σε βιντεάκι και θα το δεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σου Αντιγόνη, το γιαούρτι είναι πιο εύκολο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια χαρά τα είπε η Λιάνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλες η Γυναίκες δεν είναι αργόσχολες
και συνταξιούχες,υπάρχουν καί εργαζόμενες,
όσο θα υπαρχουν ακόμα,οπότε δεν μπορούν να περνάνε τη μέρα τους στην κουζήνα,
ζημώνοντας ψωμί και πίζοντας γιαούρτι.
Η τελευταία σου παράγραφος απαράδεχτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦρεζια το διευκρίνησα οτι δεν το εννοώ αλλά ειρονεύομαι αυτούς που το λένε στις γυναίκες οδηγούς
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ σωστά τα έγραψες. Αν πάρουμε μαθήματα από τη Λιάνα καήκαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίσαι μπροστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μην παρεξηγούμαστε δεν διαφωνώ με ότι λέει εδώ η Λιάνα, ούτε με τους υπολογισμούς της αλλά με τον λαϊκίστικο τρόπο που διαλέγει να τα παρουσιάσει. Η τριαντάχρονη συνδικαλιστική μου πείρα μου δίδαξε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να διεκδικήσεις ότι δικαιούσαι. Ενας είναι με γλύψιμο, οπότε θα το εξασφαλίσεις μόνο για τον εαυτό σου αλλά και θα είσαι αιωνίως δούλος και υποχρεωμένος. Αλλος είναι με τσαμπουκά και προβοκατόρικες ενέργειες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην καταφέρεις και πολλά αλλά και να επιδεινώσεις την κατάστασή σου και τις εργασιακές συνθήκες των συναδέλφων σου. Ο άλλος τρόπος είναι με επιχειρήματα και αναφορές στις πραγματικές συνθήκες και στο νομικό πλαίσιο (το οποίο ποτέ δεν τηρείται) να διεκδικήσεις ότι σου παρέχει ο νόμος αλλά κυρίως να προχωράς με μικρά προσεκτικά αλλά και σίγουρα βήματα ακόμα παραπέρα. Και φυσικά όλα αυτά με διάφορες διαφοροποιήσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άλλο θέμα είναι πόσο μπορούμε και μέχρι ποιο βαθμό να είμαστε αυτάρκεις. Απόλυτα αυτάρκεις δεν θα μπορούσαμε ποτέ να είμαστε, δεν ζούσαμε σε κοινωνία. Αλλά και το άλλο άκρο είναι ο απόλυτος καταμερισμός εργασίας, ο καθένας να κάνει μόνο μια δουλειά. Οπότε θα ήμασταν μόνο γιατροί δικηγόροι ελαιοχρωματιστές δάσκαλοι βαμβακοπαραγωγοί.... και για όλα τα άλλα, ράψιμο, μαγείρεμα, ψωμί, θα πληρώναμε. Από το ένα άκρο, έως το άλλο υπάρχουν χιλιάδες καταστάσεις γι αυτό και η ζωή είναι ωραία. Ας την κάνουμε όσο μπορούμε δημιουργική και άνετη.
Έφτασα και 'γω......ωραία!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και ξεκινάω δοκιμές [από Δευτέρα]!!!
Φιλάκια!!!!!
Καλώς όρισες και εδώ Βιβή μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τα αποτελέσματα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ πρώτη δοκιμή [όπως ήταν αναμενόμενο] απέτυχε.
Το γάλα δεν έπηξε..
Έτσι δημιουργήθηκε η εξής συνταγή:
Χυλοπιτόπιτα [και όχι χυλόπιτα]
1.Το γάλα που δεν έπηξε,
2.Λίγη φέτα
3.Δυο αυγά
4.Δυο φλυτζάνια χυλοπίτες [μικρά τετραγωνάκια γιατί αυτές μου βρισκόντουσαν]
5.Λιγο αλατι και πιπέρι
Ψησιμο μέχρι να πάρει χρωμα και 5 λεπτά πριν βρει από πάνω φετες τυρί για τοστ να πάρει κι αυτό χρωμα και να λειώσει.
Αυτά...
Φιλάκια
Αυτή είναι η μεγάλη τέχνη, η πιο μεγάλη αξιοσύνη! Απ την "αποτυχία" να δημιουργείς αριστούργημα! Λάθη όλοι κάνουμε αλλά άξιοι ειναι αυτοί που καταφέρνουν και τα "μπαλώνουν" κατά την έκφραση της μαμάς μου..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γιαούρτι για να μην πήξει, σημαίνει οτι το γάλα δεν ηταν αρκετά ζεστό, στην επόμενη απόπειρα σίγουρα θα πετύχει
Γεια σου Βιβή μου
Καλησπέρα και στο σπιτικό σου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμμμμμμμμμμ! τι μυρωδιές είναι αυτές!!!
Τι καταπληκτικά ψωμάκια είναι αυτά!!! Είμαι και ψωμού...
Σε ποια μεγάλη μαγείρισσα έπεσα?!!!
Λοιπόν Αμάντα τον λυκίσκο, σου έγραψα που θα πας άνετα και ωραία να τον βρεις!
Να πας συστημένη απο μένα...πες του μ'έστειλε η Κάρυ να σε βρω! χαχαχαχχαχαχαχχαχαχαχαχαχα!
καλώς ήρθες Κάρυ! Πέρασε να σε φιλέψω. οχι δεν ειμαι μεγάλη μαγείρισσα. Αλλά μ αρεσει να δοκιμάζω... σε όλες τις εκφράσεις της ζωής
ΑπάντησηΔιαγραφή